https://static.wixstatic.com/media/2a0891_af27a6060c654751abb538fbd58b1a1c~mv2.jpg/v1/fill/w_399,h_289,al_c,q_90/2a0891_af27a6060c654751abb538fbd58b1a1c~mv2.webp

Factory Ride mappningar - korta versionen

Factory-ride.se förbättrar motorcyklars vridmoment, effekt och körkänsla genom individuell mappning i bromsbänk och dokumenterar sen resultatförbättringen. Mappningen kan ske direkt i original ECU eller med hjälp av Piggy Back enheter som tex. Power Commander. Factory ride erbjuder även olika slags tillbehör till mappningarna i webshopen. Factory Ride har en av Sveriges mest välutrustade bromsbänkar för Mc mappning och optimering.


Retur till startsidan i webshopen >>>>

Factory Ride mappningar - långa nördiga versionen med förklaringar & svar på det du behöver veta om flashning & mappning. 

I texten nedan kan du få svar på de frågor potentiella kunder brukar fundera över och ställa inför en Mc mappning. Texten är ganska lång, men om du orkar läsa den till slutet så får du en väldigt bra inblick i mappnings alternativen och vad de olika alternativen för mappning egentligen innebär utan att behöva gå på kurser i mappning, eller mappa flera hundra Mc för att själv skaffa några av insikterna som jag delar med dig här utan kostnad eller krav.

Så klart är texten "färgad" av min roll som leverantör av mappningar, men detta är hur jag som professionell mappare och "nörd" uppriktigt ser på mappningar och de alternativ som finns.

När detta är sagt vill jag klargöra att tanken med denna text inte är att en "flashare" i södra Sverige återigen oblygt skall kopiera den, och sedan lägga in den på sin hemsida. Mitt råd till "flasharen" i södra Sverige är, var en riktig man, inte en simpel texttjuv, skriv dina egna hemside texter och skaffa dig egen kunskap så omgivningen kan ta dig på allvar!

Min förhoppning till er andra som är potentiella mappnings kunder är att ni på ett ställe skall kunna hitta den information ni behöver för att fatta era mappnings beslut, och sedan också få ut det ni önskar genom att välja en seriös leverantör av er mappning.


Välkommen till Factory Rides värld!


Vad?

Factory-ride.se har specialiserat sig på att förbättra motorgång, vridmoment, effekt, trottel-respons och motorbroms för motorcyklar. Din Mc blir snabbare, bekvämare och roligare att köra. Din Mc blir helt enkelt det den kunde ha varit direkt från fabrik utan de kompromisser som fabriken tvingas göra på grund av miljö skäl.

En förutsättning vid all mappning som inkluderar samtliga varvtals / trottel register är att kunna stänga av fabrikernas "Closed Loop" styrning som tvingar din MC att gå magert i mellan och lågregister på grund av miljökrav.

Stänger man av denna tvångsstyrning av ECU så kan man fritt mappa alla områden och ställa in de värden som ger bäst motorgång, trottelrespons, vridmoment och effekt utan kompromisser. 

Har du bytt avgassystem, luftfilter? Är ditt gashandtag som en strömbrytare med "av - på" i stadstrafik? Går din Mc "hackigt" i jämn eller låg fart? Är motorbromsen för kraftig i ingången på kurvorna på bandagarna? Eller vill du helt enkelt bara ha mer effekt? Är svaret på någon av frågorna ja, finns lösningen i form av en  seriös mappning i bromsbänk.

Factory Ride gör en individuell optimering av din motor med utgångspunkt i faktisk bruksmiljö, bränsletyp, Mc konfiguration samt dina önskemål om körkänsla.​ Dessutom mäter och dokumenterar Factory Ride resultatförbättringarna skriftligen. Du får ett före - efter redovisning av förbättringar.



Hur?​​

Om du vill ändra bränsleleveransen, tändningen under en motoroptimering på en Mc med insprutning har du tre alternativ att välja på:

1. Montera en Piggy Back enhet som Power Commander eller liknande och sen köra din Mc i bromsbänk för justering. 

2. Köra din Mc i bromsbänk och modifiera din ECU med nya variabler för bränsle, tändning osv. direkt i ECU.

3. Montera en kit ECU och kabelhärva. En lösning för rena Race applikationer. Sen köra Mc i bromsbänk för justering.

4. Skaffa - köpa en  "färdig" mapp och lägga in i en Power Commander eller "flasha" in i ECU utan någon mätning eller bromsbänkskörning. 

Factory Ride arbetar med de tre första alternativen som jag anser är de alternativ som erbjuder dig bäst resultat och värde. Men denna text tar även upp alternativ 4 med "färdiga" mappar och "flashning". Alternativet 3 med special race ECU kommer jag ej ta upp i denna text då det är specialiserat för rena race applikationer och inte relevant för gatkörning och de flesta Mc ägare.

För att kunna hjälpa Mc ägare med alternativ 1 till 3 på ett professionellt sätt har Factory Ride skaffat en topputrustad bromsbänkanläggning för effektmätning, ECU mappning och professionell motoroptimering för samtliga tre mappnings alternativ. 

För att kunna erbjuda alla varianter av mappning, och mappning av de flesta MC fabrikat, modeller har Factory Ride bromsbänkscell en rad verktyg som möjliggör detta. Bland annat loggning av ECU data med hjälp av flera olika data loggers , analys av knackningar, Lambda värden, avgastemperatur, vridmoment och effekt.

Bromsbänken inkluderar även en 5 gas mätare för möjlighet till utökad diagnostik vid mappningar utöver Lambda - AFR värde. Bromsbänken har även möjlighet till automatiserade körcykler med hjälp av ett datastyrt trottelservo som kombinerat med en el-broms möjliggör mätning - mappning av alla last - trottel, varvtals lägen.

Factory Ride kan mäta, logga, analysera och justera alla relevanta parametrar i en ECU vid en mappning och får därmed en möjlighet att hitta de mest optimala inställningarna för din Mc och  motorkonfiguration.​

Då olika Mc modeller och fabrikat har olika ECU:er, databussar, protokoll krävs det ett antal databoxar i olika utföranden och fabrikat för att kunna läsa och skriva data från / till ECU:er och olika program för att redigera ECU mapparna och filerna. Factory Ride har ett heltäckande sortiment av databoxar och programvaror för detta ändamål med cirka 10 olika system för skrivning, läsning och redigering.


Retur till startsidan i webshopen >>>>


Resultat mappning i bromsbänk?

Vad man kan få ut av en mappning varierar, men 7% till 15% mer toppeffekt jämfört med en standard mappning är inte ovanligt på en standard gathoj när man samtidigt byter till ett öppnare luftfilter, avgassystem utan katalysator.

Behåller du original avgassystem och katalysator blir effektvinsten mindre kanske 2 - 3% och är då kanske inte värd pengarna för mappningen. Enda anledningen jag kan se till att mappa en original mc är om den hackar och går ojämnt i jämn fart och gashantaget är som en strömbrytare, för att lösa det problemet krävs det då också att man kopplar ur / stänger av original lambda sond och Pairs / AIS enheten för att det skall bli ett bra resultat. Mer om det längre fram i texten.

Förutom mer toppeffekt är den största vinsten med en mappning den resultatförbättring man får i låg och mellanregister med en mycket bättre körkänsla på grund av den linjära vridmoment och effektökningen samt bättre trottelrespons.

Förare av standard mappade Mc med en dålig mappning kan oftast inte förstå hur det kan bli en så stor skillnad med en bra och optimerad mappning jämfört med original. Flera modeller av Ducati, äldre Aprilia, Mv Augusta och äldre KTM är exempel på Mc:er med riktigt dåliga mappningar med strömbrytar gas och / eller hackig motorgång i jämn fart.

Det samma gäller om man byter avgassystem, luftfilter eller gör andra förändringar på en Mc, oftast går den sämre än den gjorde med original konfigurationen och man upptäcker som ägare att man helt enkelt måste mappa och optimera den för att få ut något värde ur de "trimdelar" man köpt och monterat.

Det räcker inte att montera "trimdelar", man måste ställa in och anpassa dem till varandra för att det skall uppstå någon förbättring och värde av modifieringen. Att montera ett öppnare avgassystem och luftfilter gör att din MC motor pumpar och flödar mer luft och därför behöver den då även mer bensin.

Att bensinen i EU nu också innehåller 10% sprit innebär att motorerna på Mc äldre än 2023 automatiskt går lite snålare på grund av den högre sprit inblandningen.

Att ha tillgång till en bromsbänk och professionella mappningsverktyg är en nödvändighet för att lyckas med en mappning och motoroptimering fullt ut. 



Exempel på effekt skillnad mellan "färdig" och bromsbänkmapp

Ett exempel på hur detta visar sig i verkliga livet kom tydligt fram när jag mappade en KTM 690 och en Husqvarna 701 och då jämförde kundens egen "Power Commander special mapp" med en "färdig" trim-mapp från Rottweiler Performance som var köpt, nedladdad för den konfiguration kunden hade på sina två Mc.

Vid effekt mätning i bromsbänken visade det sig att kundens egen befintliga "Power Commander special mapp" gav cirka 2 Hk mer än Rottweiler Performance trim-mappen som var anpassad för kundens mc modell, avgassystem och luftburks modifieringar.

Den mapp jag sen skapade i bromsbänken gav ytterligare 2 Hk på topp. Så en skillnad på 4 Hk mellan den "färdiga Rottweiler trim-mappen" och den i bromsbänk individuellt framtagna mappen. Total effekt ökning blev 9,7 Hk gentemot original toppeffekt med den optimerade mappen.

- 4 Hk i effektförlust är en stor skillnad på en mellanklass motor med 9,7 Hk i maximal möjlig effekthöjning.

Och då kommer den färdiga trim mappen ändå från en mycket respektabel mapp leverantör som vet vad de håller på med. Med en toppeffekt på 76 Hk efter mappning och en ökning med 9,7 Hk mot original skulle den färdiga Rottweiler mappen "slarvat" bort 41,27% av den möjliga effektökningen.

Erkända och seriösa mapp leverantörer som säljer "Race" mappar tar ofta det säkra före det osäkra och "fetar" upp bränsleblandningen i de ”Race” mappar de erbjuder och de lägger tänd inställningar relativt konservativt. I och med detta så är inte mappen optimal för just din Mc, ger inte bästa möjliga resultat. Och det är precis det exemplet med KTM 690 mappningen visar. Mappar för USA marknaden fungerar dåligt här på grund av skillnaden i bensin kvaliteter mellan USA och Europa.

Det är nog inte riktigt det köp - flashmapp kunderna tänkt sig eller trodde. Det visade sig också att det skilde sig 1 Hk mellan 690 och 701 motorerna trots identiska konfigurationer årgångar, miltal och mappar. Så motorer är definitivt individer.

Ett annat exempel är mappningen av en race BMW S1000RR som kom med en dedikerad racemapp från BMW Motorsport / Alpha Racing. Hojen hade en fullfjädrad racemapp skapad för den modellen och konfigurationen.

Vid min mappning hittade jag efter mycket om och men, lite mer effekt och vridmoment i flera register genom kompromisser i mappningen. Effekten i mellan och låg register ökade en aning i vissa celler.

Så även en färdig och extrem "Race Mapp" från en professionell leverantör som mappar WSBK racers kan ibland förbättras lite genom en individuell optimering, mycket tid i bromsbänken och kompromisser.

Så för att summera allt detta kan vi konstatera att det helt enkelt inte är möjligt att optimera resultatet genom att bara "Flasha" eller läsa in en ny mapp utan en individuell effekt mätning och justering i bromsbänk.

Man behöver anpassa mappningen till den bensinkvalitet man kör på, konfigurationen och motorns "personliga" egenskaper för att få ut mest möjligt av förändringen. Och framför allt ta fram en dokumentation som visar förbättringarna för vridmoment - effekt över hela last - varvtalsregistret efter mappningen, något som Factory-ride gör vid alla mappninar.​



Att tro eller veta - Factory Ride dokumenterar & bevisar resultat förbättring

Det är en mycket stor skillnad på att tro eller veta. Om du "Flashar" och lägger in en random mapp i din Mc har du ju ingen aning om vad detta medför. Du kan bara hoppas på det bästa. Hur stor blir resultat förbättringen eller försämringen? Du kommer inte med säkerhet veta det.

Vid en Factory Ride bromsbänk mappning mäter jag Lambda värden, temperaturer, osv. Jag testar och mäter olika Lambda värden, tänd inställningar och hittar den optimala konfigurationen för effekt och vridmoment. När mappningen är klar får du en detaljerad dokumentation och redovisning på förbättringarna som införts jämfört med hur din Mc var när den kom.

Denna dokumentation omfattar samtliga register och trottellägen inte bara topp effekten.

Det är detta som skapar ett reellt värde och säkerhet för dig. Förutom att du får en dokumenterad resultatförbättring - effekt ökning vet du också att din motor inte riskerar att förstöras på grund av felaktiga inställningar, och att samtliga register verkligen är mappade och förbättrade.

Så frågan du behöver ställa dig! Skall du tro eller veta vad som sker med din Mc, motor och effekt när du "trimmar" din Mc.

Trimnings, motorsport, flashnings och mappnings marknaden är välfylld med personer som lovar resultatförbättringar och fördelar, trots detta är det relativt få som på ett strukturerat sätt dokumenterar och bevisar de utlovade resultatförbättringarna. Man kan undra varför!



När allt detta är sagt, låt oss se på alternativen för själva mappningen.


Mappningsalternativ 1 - Piggy Back mappning med Power Commander​

Factory Ride arbetar både med "Piggy Back" enheter som Power Commander, Rapid Bike m.fl. och även direkt mappning av original ECU utan behov av extra elektronik enheter.

En av de äldsta och mest kända mappings alternativen är Power Commander som är en "Piggy Back" enhet med installation "ovanpå" original ECU:n. Frågan är då vad man kan åstadkomma och förändra med en "Piggy Back" enhet som Power Commander?


Med Power Commander eller "Piggy Back" enheter kan man justera följande parametrar:​

  • Mängden bränsle vid olika trottel och varvtals lägen, men på en del nyare MC kan man ej stänga av "Closed Loop" funktionen och mappa mellan och låga register med Power Commander. Toppeffekten och de högre registren kan dock alltid mappas med Power Commander oavsett årgång på Mc och Power Commander modell.
  • I en del fall kan även tändningen justeras vi olika trottel och varvtalslägen. Med de äldre Power Commander enheterna måste en extra fristående tilläggsdatabox för tändningen monteras. Med de nyare Power Commander enheterna finns tändnings justeringen inbyggd i PC5 enheten för många Mc modeller.

Att justera en eller båda av dessa parametrar vid en mappning med Piggy Back kan ge ett bra resultat med högre toppeffekt och i vissa fall ett fint linjärt effekt - vridmoment samt bättre motorgång. Detta gäller speciellt för äldre Mc och Power Commander enheter.

För Power Commander 5 och nyare MC ser det lite annorlunda ut eftersom man på många Mc modeller inte kan mappa mellan och låga register då din ECU fortfarande kommer arbeta i fabrikens miljömedvetna "Closed Loop" läge där den går väldigt snålt.

Detta ger ofta en strömbrytar-aktig trottelrespons och ojämn gång i dessa lägen.

Toppeffekten kan man fortfarande förbättra trots detta.

Ett sätt att stänga av fabrikens "Closed Loop" med Piggy Back enheter som Power Commander har varit att ta bort original lambda sonder och montera lambda eliminatorer.

Att ta bort original lambda sonder och ersätta med en passiv lambda eliminator som bara har ett motstånd i sig fungerar inte längre på alla nya Mc. Och då sitter man kvar i fabrikens "Closed Loop" läge som man behöver kunna stänga av för att ha möjligheten att mappa alla register.

En trend för mappning av nyare Mc är att det blir svårare och svårare att manipulera ECU och mappar på grund av miljö lagkrav, och det har börjat hämma möjligheterna och resultatet vid en Piggy Back mappning och i vissa fall även en direkt ECU mappning..

I många fall behöver man fortfarande ha en original lambda monterad eller ha en aktiv Lambda eliminator som varierar spänningen till ECU på Lambda porten för att undvika felkoder och stänga av "Closed Loop" läget.

I vissa fall hjälper inte detta heller utan man måste även in i ECU koden och i tillägg manipulera den vägen för att komma ur "Closed Loop" läget och då spricker det med Piggy Back alternativen om man vill göra en mappning av samtliga register och det vill man självklart göra.

En Power Commander är låst till max +/- 15% bränslejustering. Det är inte alltid det räcker för att få bästa resultat under en mappning om en motor är kraftigt modifierad. Har man en DynoJet bromsbänk och en datacenter licens från DynoJet har jag för mig denna begränsning försvinner.

Att även justera tändningen utöver bränslet kan ibland men inte alltid ge lite extra effekt. På nyare sporthojar är tändningen redan från fabrik väldigt bra optimerad och det finns inte så mycket att hämta där om man kör på handelsbensin från bensinstationer.

Under mappningen styr och placerar man vridmomentet - effekten så det hamnar där man behöver det med hjälp av tändningen och bränsleblandningen.


Detta behöver du göra för att en "Piggy Back" mappning skall ge så bra resultat som möjligt?

Om du monterar en "Piggy Back" enhet bör du samtidigt göra följande saker:

  • Byt avgassystem, ta helst bort din katalysator.
  • Om du kör med DB killer använd en som bara smalnar av i diameter utan "vägg" i botten på DB killern.
  • Montera bort original Lambda sonder, montera Lambda eliminator i kabelhärvan. På många nyare Mc måste Lambda sonden sitta kvar eller så måste en mer sofistikerad Lambda eliminator som är aktiv och varierar spänningen till Lambda porten på ECU:n monteras för att man inte skall få felkoder. Sitter Lambda sonden kvar kan man ofta inte mappa alla register då ECU:n kommer arbeta i "Closed Loop" läge i mellan - låga register. 
  • Ta bort "EGR" - "Pair" - "AIS" funktioner. Plugga igen slangar till EGR - Pair - AIS ventiler eller helst ta bort EGR - Pair - AIS slangar och montera "Block Off Plates" vid avgasportarna på topplocket. Plugga sedan igen intaget för detta i luftburken. Magnetventilen till EGR - Pair - AIS  måste dock sitta kvar och vara inkopplad för att undvika felkoder i ECU vid en "Piggy Back" mappning. Om man vill ta bort magnetventilen vid en "Piggy Back" mappning" kan man montera en pairs eliminator och ansluta till kabelhärvan.
  • Om det finns ett spjäll i insuget på luftintaget lås detta i öppet läge. Montera en eliminator för magentventilen för spjället om du tar bort det.
  • Om det finns ett spjäll i avgassystemets kollektor lås detta i öppet läge, koppla ur de wirar som styr det. Om du vill spara vikt, montera bort servot och montera en eliminator för servot till spjället.


Retur till startsidan i webshopen >>>>


Mappningsalternativ 2 - Direkt ECU  mappning

Att mappa en ECU direkt ger en större möjlighet att styra olika saker i ECU:n utöver bränsle och tändning. Ett exempel på detta är "Fuel Cut" som stänger av bränslet vid gasavslag och då reducerar risken för avgasknallar. Andra är eliminering av olika servon och trottelkontroll. På Mc med variabla insugnings trattar kan man även ställa tidpunkten då trattarna kortas eller förlängs för bättre vridmoment. Det är även möjligt att ställa in trottelrespons samt motorbroms på många Mc modeller. Även temperatur då kylfläktar skall starta kan ställas in med en direkt ECU mappning.

Resultatet vid en direkt ECU mappning kan därför förfinas och anpassas ytterligare jämfört med en "Piggy Back" mappning då den täcker betydligt fler ECU parametrar.

På fler och fler nya MC modeller är en direkt ECU mappning även det enda sättet att kunna mappa alla områden och avaktivera "Closed Loop" funtionen.

En direkt ECU mappning ger tillgång till samtliga ECU tabeller och styrstrategier för bränsleleverans i en ECU.

Man kan styra och mappa både de lägsta områdena som styrs av vacuum i insuget ( Cirka 0 - 16% trottel ), och de högre områdena som styrs av trottelposition / varvtal (Cirka 16 - 100% trottel ).

På nyare ECU:er har man dessutom börjat använda en tredje strategi för bränsleleveransen med vridmoments kontroll "Torque Request" som på bil ECU:er eller kombinationer av de olika strategierna. 

En annan sak är att justeringsmöjligheten också är mer finkänslig med fler decimaler i ett cell värde vid en direkt ECU mappning jämfört med en Power Commander mappning som bara medger heltal i justeringarna. Ställer jag in 8,45 blir det 8, ställer jag in 8,6 blir det 9 i Power Commander mappen eftersom värdena avrundas uppåt eller nedåt där. Kanske inte hela världen i verkliga livet. Men skall det bli perfekt utnyttjar man självklart alla möjligheter som finns till förbättringar. Detta betyder att mappen inte kan optimeras riktigt lika bra med Power Commander.

Man slipper också ha extra tillbehör som elektronikboxar, kablar som kan glappa och eliminatorer monterade på Mc:en. På vissa nya mc 2022 - 2023 modeller behövs dock att en "aktiv" lambda eliminator är monterad trots att Lambda sensorer är avstängda i ECU koden för att slippa felkoder. Alternativt lämnar man kvar en original lambda sond i avgassystemet även om Lambda sond funktionen är avaktiverad i ECU koden. 

Detta behövs i de fall där Lambda kontrollen sker i två steg av ECU:n.

Först sker av-aktiveringen av Lambda funktionen och "Closed Loop" i ECU koden.

Trots av-aktiveringen av Lambda funtionen gör en del ECU:er också en andra kontroll att en Lambda sonden verkligen är monterad genom att ECU mäter den varierande spänningen som normalt sett kommer från original Lambda sonden.

Skall man slippa felkoden i dessa fall räcker det därför inte med en äldre typ av Lambda eliminator som bara hade ett passivt motstånd i sig. Man behöver en aktiv lambda eliminator som ger ECU:n en varierande spänning som simulerar Lambda sonden.

Är inte dessa två saker gjorda får man felkoder och fastnar i "Cloosed Loop" läge.

Ett alternativ är att helt sonika lämna original Lambda sonderna kvar och anslutna. På en del Mc räcker det att en av original Lambda sonderna lämnas kvar även om det fanns flera Lambda sonder monterade i original. Problemet är bara att veta vilken man skall lämna kvar :)

I första hand förordar jag en direkt mappning av ECU framför en "Piggy Back" enhet då det ger ett bättre resultat och en finmaskig mappnings möjlighet över hela registret.

Factory Ride direkt mappar i första hand ECU:er med Woolich Racing verktyg när det finns Woolich Racing täckning för en Mc modell. 

Factory Ride har samtliga Woolich Racing verktyg i sin bromsbänk inkluderat dataloggning och "Auto Tune" funktion. Woolich Racing täcker BMW, Suzuki, Honda, Yamaha, Kawasaki, Ducati och nu även Harley Davidson. jag kan direkt mappa, datalogga och optimera samtliga Mc modeller Woolich Racing enheterna täcker. Factory Ride kan även leverera Woolich "Race Tools" och Quick Shifter lösningar med mappningen.

Factory Ride är ett fullvärdigt "Woolich Racing Tuning Center" och en "Woolich Racing Tuned Professional" utbildad partner"

Om det inte finns en Woolich Racing enhet för en Mc modell kan jag i många fall direkt mappa, datalogga den via bromsbänkens styrenhet, AIM EVO4s datalogger och mitt original Alientech Kess3 verktyg och redigerings verktyg som ECM Titanium eller WinOLS.

Jag kan skriva och läsa ECU:er både när de är monterade i Mc:en och när de är lösa och bortplockade från Mc:en med både Woolich Racing och Alientech verktyg.




Detta behöver du göra göra för att en "Direkt ECU" mappning skall ge så bra resultat som möjligt?

  • Montera ett nytt avgassystem helst utan katalysator.
  • Om du kör med DB killer använd en som bara smalnar av i diameter utan "vägg" i botten på DB killern.
  • Montera bort original, lambda sonder. Ingen Lambda eliminator behövs på de flesta modeller.
  • Koppla ur wire till avgasspjäll i kollektor  om ett sådant finns. Ingen eliminator behövs.
  • Öppna luftspjäll i insuget i öppet läge på luftburken om det finns ett sånt. Ingen eliminator behövs.
  • Plugga igen slangar till PAIRS / AIS system i topp och luftburk. Montera helst "Block Off Plates"
  • Vissa MC har en liten kontakt som kopplas in under tanken för att aktivera "slick mode" (BMW S1000RR) gör det om du kör bana med slicks


 Retur till startsidan i webshopen >>>>


Man kan (ofta) justera följande saker vid en direkt ECU mappning:

  • Lågfart mappning - IAP, MAP, inlet manifold pressure under 10 - 14 % trottel.
  • Fullregister mappning genom trottelpositions TPS mappning 15 - 100% trottel.
  • Vridmoments begäran på nyare ECU:er som arbetar med detta.
  • Olika mappningar beroende på vilken växel man kör på.
  • Tänd inställning och möjlighet att öka vridmoment.
  • Relationen mellan gashantag och hur mycket trottelservot faktiskt öppnar.
  • Varvtal för förlängning - längd-reduktion av variabla insug.
  • Aktivera "Fuel Cut" vid gasavslag. Tar bort avgasknallar
  • Avstängning av "Fuel Cut" vid gasavslag som då kan ge mjukare motorbroms.
  • Justera Traction Control.
  • Justera motorbroms.
  • Höja - minska maximalt varvtal.
  • Justera varvtal för tomgång.
  • Justera kylfläktars start temperatur.
  • Stänga av EGR - Pair - AIS magnetventiler. Enheten kan monteras bort utan ECU felkoder.
  • Stänga av original Lambda sonder. Enheten kan monteras bort utan ECU felkoder.
  • Stänga av servon för avgasventiler. Enheten kan monteras bort utan ECU felkoder.
  • Stänga av servon för luftburks spjäll. Enheten kan monteras bort utan ECU felkoder.
  • Höja - minska gräns för topphastighet eller stänga av spärren helt.​
  • Ta bort effekt - vridmoment spärrar som eventuellt finns i ECU.

Det tar mer tid att direktmappa en ECU dels för att skriv - läs operationer av ECU tar längre tid jämfört med en "Piggy Back" Lösning. Men också för att optimeringen av fler parametrar förlänger tiden det tar att genomföra en optimering och mappning. Därmed är arbetskostnaden också högre för en direktmappning jämfört med en "Piggy Back" mappning, men då man har möjlighet att slippa kostnaden för extra databoxar och montaget av dessa blir totalkostnaden för de båda mappnings alternativen totalt sett ganska lika.

Vid en Factory Ride mappning optimeras alltid din mapp individuellt för din unika motor och konfiguration, jag optimerar mapparna själv i bromsbänken. Du får en dokumentation som visar förbättringen av mappningen genom en före - efter dokumentation för effekt - vridmoment på varje varvtal med 250 - 500 rpm intervall från tomgång till max varvtal.



Alternativ 4 - Flasha eller använda "färdiga Piggy Back mappar


Att "flasha" en ECU innebär att man skriver in ny ECU kod med förändrade värden för bränsle och kanske tändning. Man kan då även stänga av servon och samma saker som vid en direkt ECU mappning. 

I alternativet med en "färdig mapp" med Piggy Back enheter lägger man in förändrade värden i tabeller för bränsle leverans och kanske tändning i en "Piggy Back" enhet som Power Commander.

Det största problemet med en "färdig" mapp som du lägger in med "Piggy Back" eller "Flashning" är att du inte vet vad den gör med din Mc eftersom ingen bromsbänkskörning med kontroll mätning av AFR värden sker.

Är din Mc original vet du att fabriken sett till din mapp inte skadar din motor. Om du lägger in en flash mapp vet du inte att så är fallet. Du måste helt enkelt lita på att leverantören gjort ett seriöst jobb. Men du vet inte med säkerhet att så är fallet.

Det är ett rejält konstruktionsfel med färdig mapp och flash fil modellen som kan skapa en mycket stor risk för kunden om en oseriös filleverantör används. Och det ironiska är att väljer du en seriös leverantör som tagit fram mappen i en bromsbänk med en likadan konfiguration som din Mc får du inte ut det som är möjligt, på grund av att leverantören måste lägga in säkerhetsmarginaler i mappen.

I det verkliga exemplet med KTM 690 mappningen jag visade i texten ovan förlorade man drygt 41% av den möjliga effektökningen genom att använda den färdiga " Race" mappen jämfört med att optimera i bromsbänken.

Värt att tänka på är också att om du kopplar ur din ECU, skickar iväg den för en flashning kommer den kanske ha felkoder som måste raderas efter återanslutning av ECU:n till din Mc.

På en del mc modeller kommer du också behöva göra om kalibrering för trottel servo osv. I och med detta behöver du då kanske ha tillgång till ett serviceverktyg som möjliggör detta. När du mappar i Factory Ride bromsbänk är alla saker som detta gjorda vid leveransen och inget du behöver tänka på.

Hela meningen med att "Flasha" eller mappa är ju att få din Mc gå optimalt, så det är lite ironi att betala någon för att få ett sämre resultat än det man kunde fått eller egentligen önskar sig.

Du riskerar att kasta bort pengar och energi på något som inte ger dig det du vill ha, det vill säga optimalt vridmoment, effekt och körbarhet.

Istället kommer du i bästa fall få ett "rätt så bra" vridmoment och effekt om du har tur. Eller en förstörd motor om du har otur.

Så frågan är då varför man skulle vilja lägga pengar på att "Flasha" en mapp där man inte känner till det verkliga resultatet. Svaret är nog att det initialt framstår som "billigt".


Reflektioner kring Power Commander - "Piggy Back" versus direkt ECU mappning - flashning. Vad skall du välja?

Min första rekommendation är att alltid mappa din Mc i en bromsbänk då det ger ett optimalt resultat för din Mc och personliga konfiguration av avgassystem, luftfilter osv efter en modifiering. Det ger dig även en dokumenterad resultatförbättring om du väljer rätt mappare.

Om du har lagt ut pengar och energi på att byta avgassystem, luftfilter och gjort andra Mc modifieringar varför inte få ut så mycket som möjligt av det då?

Skillnaden i kostnad mellan en mappning med dokumenterat resultatförbättring och det mer riskfyllda och sämre alternativet flashning är ganska liten.

Nästa val blir då om man skall använda en Piggy Back enhet som Power Commander eller mappa direkt i ECU.

I mitt fall rekommenderar jag egentligen inte en Power Commander eller Piggy Back mappning längre om man inte själv vill kunna återställa sin mappning till original av någon anledning. Men även denna möjlighet finns med en del direkt ECU mappningar där en lien kontrollbox levereras med mappningen. Denna box kan då temporärt kopplas in och användas för att lägga in en original mapp.

En annan anledning att välja en Power Commander mappning är om det inte går att mappa din mc direkt i ECU på grund av att det saknas ECU definitioner för en direkt mappning för din Mc modell.

Ett annat skäl att välja Power Commander mappning kan vara att man redan har en befintlig Power Commander och vill använda den.

Anledningen jag förordar en direkt ECU mappning är att man kan styra fler parametrar och få ett bättre resultat med en direkt ECU mappning. Man kommer också åt de nödvändiga "Closed Loop" lägena på nyare Mc vid mappningen och kan då mappa samtliga register. En annan fördel är att man slipper extra databoxar och kablar på Mc:en som kan börja glappa, och även arbetet med montaget av dessa som tar ett antal timmar.

Då den totala kostnaden för dig som kund också är likvärdig mellan de båda mappnings alternativen ser jag ser ingen förtjänst eller logik i att välja en Power Commander mappning längre. 

En gissning är att de Mc mappare som fortfarande föreslår Power Commander mappning i alla lägen saknar den utrustning och kanske den kunskap som krävs för direkt mappning av ECU:er.

Risken är att de då helt enkelt föreslår det de kan jobba med, utan att behöva investera i nya verktyg och ny kunskap. Man ser då inte till det som kanske är bäst för kunden, mappnings resultatet och de möjligheter den senaste tekniken ger oss. Utan till vad man kan erbjuda och åstadkomma med det man redan har av utrustning.

Det räcker i dag inte att ha en enda mappdatabox, mappningsprogram och datalogger för att täcka alla Mc modeller på marknaden vid direkt ECU mappning.

I och med detta ökar kostnaderna att skaffa sig den mappnings elektronik, program och ECU definitioner som man behöver som professionell Mc mappare. Det krävs nu också nya kunskaper av mapparen som måste arbeta i olika databoxar, program, ECU kod, ECU definitioner och dataloggers.

En del mappare försöker kringgå kostnads dilemmat genom att använda utrustning och program som är klonade piratkopior eller billiga "hobby" editorer som inte går att jobba i praktiskt. Att som mappare skriva kod till en ECU med en klonad piratkopia eller "hobby" verktyg som stannar halvvägs vid kod skrivningen och då "dödar" kundens ECU utan möjlighet till återställning av ECU:n är inte så optimalt och professionellt.

Jag anser man behöver ha professionell "original" utrustning med uppdateringsavatal för att kunna arbeta säkert och effektivt med direkt ECU mappning. Tyvärr är det något som kostar en hel del pengar för mapparen. Men det finns som vanligt inga genvägar, vill man vara med i matchen och arbeta seriöst som mappare är det bara att investera i den utrustning som krävs och sen få ut kostnads täckning för det.

Allt detta betyder också att man som mappare måste vara beredd på att lägga tid och pengar på utbilda sig för att kunna ge kunderna det de söker - resultatförbättring och bättre motorgång. 

Tröskeln och kostnaden för att komma igång med direkt ECU mappning är avsevärt mycket högre för mapparen jämfört med Power Commander och Piggy Back mappning. Men det betalar sig i form av större möjligheter till bättre resultat för kunden, och att ha möjligheten mappa nyare Mc modeller i alla register.

Det finns numera leverantörer som vill erbjuda sina kunder Mc "mappning" genom att skaffa "färdiga" mappar från tredjeparts leverantörer som de sen "flashar" in i kundens ECU utan några egentliga kunskaper om motoroptimering eller mappning.

Men det är inte mappning eller motoroptimering i egentlig mening och ger dig inte ett optimalt resultat. Jag beskriver varför i texten om KTM mappningen i avsnittet ovan som handlar om "färdiga" mappar, och dessutom i avsnittet ovanför detta som handlar om "flashning". Detta alternativ kan representera en väldigt stor risk för dig som kund om du väljer en oseriös "flashare".

Affärsmodellen med "flashning" fungerar dock bra för bil-flashare som jobbar med standard turbo / kompressor bilar som enkelt kan ges mer effekt genom att ta bort begränsningar som bilfabriken lagt in i sina ECU:er i kundbilar. Värt att notera att dessa bilar då är standard konfigurerade förutom själva mappningen.

Bilfabrikerna lägger av olika skäl in begränsningar som bilarna levereras med, men de definierar även de maximala värdena för exempelvis turbotryck och den mängd luft / bränsle som är möjlig att leverera i sina ECU tabeller även om de värdena inte är aktiverade.  

"Skrivbords" mapparna för bilar aktiverar då helt enkelt de maximala värden bilfabrikerna redan testat och definierat för få ut maximal effekt. Med färdiga "fabriks" tabeller för maximala värden är det rätt enkelt att räkna ut vad som behövs i form av luft / bränsle för olika turbotryck / varvtal och man kan som mappare se i vilka ECU tabeller begränsningarna sitter genom att studera dem.

För att kunna tjäna mer pengar skapar "Skrivbords" mapparen också mappar i olika steg och tar då mer betalt för de mappar som ger mest effekt. 

På Mc ECU:er med sugmotorer finns inte de tabeller som anger maximala värden i ECU:n från fabrik. Och dessutom är de flesta Mc som mappas modifierade med annat avgassystem, luftfilter osv. Därför måste man som Mc mappare själv ta fram maximala och optimala värden genom körning / mätning / justering i bromsbänken och det är därför "Skrivbords" mappning av Mc ECU:er inte fungerar.

Nu börjar det närma sig slutet i denna långa text harang. Jag tänkte avsluta med att ta upp en rad frågor många ställer. Det handlar om stödsystem, avgasåterföringssystem, avgas system, besiktning och garantier efter en mappning. Läs och begrunda.


Vad är PAIR / AIS system?

Detta system hjälper tillverkaren att få ned emmisionerna och klara emmisions testerna. Systemet består av flera portar i topplocket med anslutning till avgasportarna via reed ventiler, i ventilkåpan sitter det sedan lock med slanganslutning över de hål som går ned till avgasportarna. Från locken i ventilkåpan går det sedan flera slangar till en servo ventil med en utgångsslang in i luftburken. 

Tag bort dessa slangar, montera bort de original lock som sitter i ventilkåpan med slanganslutningarna. Montera sedan nya lock i form av "Block Off" plates över hålen ned mot avgasportarna i ventilkåpan. Plugga igen slang intaget in i luftburken. Om du gör en Piggy Back mappning måste servot sitta kvar och vara inkopplat även om slangarna är borttagna. Vid en direkt ECU mappning kan servot tas bort utan felkoder.

När man byter avgassystem till ett trim avgassystem utan katalysator flödar det nya avgassystemet bättre och kan då ibland skicka ut oförbränd bensin i avgassystemet, gasblandningen riskerar då att antändas i avgassystemet och man får irriterande avgassmällar, t. ex. vid avslag på gasen. Avgas smällarna kommer då oförbränt bränsle självantänder i avgassystemet på grund av hög värme. I direkt ECU mappning stänger man därför ofta av bränsle tillförseln vid gasavslag för att förhindra detta. Detta kallas för att aktivera "Fuel Cut".

Att täppa till slangarna i PAIRS / AIS systemet hjälper också mot avgassmällar.

Pairs / AIS systemet "skruvar" även upp Lambda värdena vid mappningen och skall därför alltid stängas av vid en mappning.


Varför finns det ett spjäll i luftburken på en del Mc?

En del Mc har även ett spjäll i luftintaget till luftburken. Detta spjäll stängs då vi tomgångskörning och vid körning i låg fart tex. vid stadskörning. Det sker för att dämpa insugningsljudet. Lås detta spjäll i öppet läge eller tag bort det. Behåll magnetventilen som styr det eller montera en eliminator för magnetventilen som gör att den kan tas bort utan felkoder i ECU.


Varför finns det ett spjäll i kollektorn på en del Mc?

Har din Mc ett spjäll i ljuddämparens kollektor som dämpar ljudet på tomgång - lågfart skall detta spjäll låsas i öppet läge. Det sker genom att ta bort de wirar som som går från avgasventil servot till avgasventilen och sen låsa spjället i öppet läge. Servot till avgas spjället måste dock sitta kvar och vara inkopplat för att undvika felkoder i ECU vid en "Piggy Back" mappning. Även för denna funktion finns det lösa eliminatorer som gör att an kan montera bort enheten utan felkoder när de ansluts till kabelhärvan. Att öppna spjället helt sänker temperaturen i avgasventilerna vilket är positivt för livslängden på ventilstyrningar och ventiler.



Avgassystem - Ljuddämpare?

En fråga som ofta ställs är vilket avgassystem som är bäst. Alla stora märken har bra system. Acrapovic, Arrow, Leo Vince, SC Project m.fl.. Så fabrikatet kanske inte spelar så stor roll för resultatet, utan det är typen av system man väljer som påverkar effekt och resultat.

När du väljer avgassystem skall du undvika korta system som slutar i trakten av fotpinnen, de ger ofta dålig effekt och körbarhet. En annan sak att se upp med, speciellt på billigare Kina rör är kollektor och rör delar som smalnar av och ger motstånd i flödet. En kollektor skall ha mjuka förändringar i dimensioner och rördelarna skall minst vara lika grova som originalsystem. 

Ett avgassystem som är ungefär lika långt som originalsystemet är att föredra oavsett fabrikat. I dag är ju även ljudproblematiken på bandagarna något att ta hänsyn till om man kör på dessa. Så satsa på ett så tyst system som möjligt och en ljuddämpare med bra avgasflöde. För att vara tyst behöver systemet och ljuddämparen ha längd och stor volym på stoppningen. Så kort går bort!

Ett alternativ för att dämpa ljudet är att montera två ljuddämpare, en på varje sida av Mc:en istället för en enda ljuddämpare.

Att ta bort katalysatorn och montera en "link pipe" är alltid positivt för avgasflöde och effekt. Använder du DB killers så försök använda så öppna DB killers som möjligt. Typen som bara reducerar diametern på utgångshålet är effektmässigt bättre än de som har en "vägg" som stoppar ljudet och flödet. "Väggen" reducerar även effekt effektivt. Man brukar förlora runt 4 - 7 Hk med en DB killer på en literhoj med en öppen DB killer utan vägg. Mer med restriktiva DB killers.

På en mellanklass Mc förlorar man runt 1 - 4 Hk med öppen DB killer.  Ett exempel är en KTM 690 med öppen DB killer som tappar runt 4 Hk, mer med de som har vägg.




Gäller garantin om jag mappar om min MC, klarar den besiktningen?

Din fabriks garanti upphör att gälla om du mappar eller flashar om din ECU. Du gör modifieringen på egen risk.

När det gäller besiktning av din Mc efter mappning så är svaret att din Mc inte längre uppfyller heltypsgodkännandet. Och den är därför inte laglig att framföra i trafik. Att den trots detta i realiteten går igenom besiktningen är en annan sak. Men det är ditt eget ansvar som fordonsägare att ta ansvar för detta, göra ditt val, det finns inga garantier! Så det officiella svaret är att mappningen bara är avsedd för körning på bana, inte körning i trafik då du inte längre har en laglig Mc och du mappar den på egen risk.


Borttagen katalysator, slip on system, klarar den besiktningen?

Det kommer ibland frågor om en Mc klarar besiktning efter att katalysatorn är borttagen med hjälp av en "link pipe" eller ett nytt slip on system. Återigen det officiella svaret är att den inte gör det, då din Mc då inte längre uppfyller heltypsgodkännandet.

Att den trots detta i realiteten oftast klarar besiktningen utan katalysator och med ett Slip On system som har EU godkännande och märkning är en annan sak. Men det är du som fordonsägare som måste ta ansvar för detta, göra ditt val, det finns inga garantier, då du inte längre har en laglig Mc och du mappar den på egen risk.


Påverkar den nya EU bensinen med 10% sprit min Mc?

Ja det gör den då din mc kommer gå lite snålare med mer spritinblandning i bensinen. De flesta nyare Mc klarar dock förändringen i standardskick. 

Här finns en lista på de Mc som i standard skick kan köra på den nya bensinen:

https://www.acem.eu/component/content/article/2-non-categorise/33-e10?Itemid=109

Har du en snålt inställd mappning eller en äldre Mc kan det behövas en mapp justering. Enklaste sättet att ta reda på om du behöver mappa om är att tanka den nya bensinen och sedan göra en effekt mätning med en AFR mätning i bromsbänken.


Retur till startsidan i webshopen >>>